Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, Manisa'ya 'Uygulamalı Tarım Lisesi Yapılmasını Yerel Basın Aracılığıyla İstedi.
Manisa tarımında gün geçtikçe azalan çiftçi sayısına ve üretime dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Altındağ, “Bu denli ürün çeşitliliğine sahip şehrimizde, tarımla uğraşan kişi sayısının gitgide azalmasının yanı sıra, genç nüfusumuz da tarımdan uzaklaşıyor. Üretimde gelişmek ve tarımda bilinçli nesiller yetiştirmek için, Manisa’ya acilen uygulamalı tarım lisesi yapılmalıdır” dedi.
Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, düzenlediği basın açıklamasında, tarımın başkenti olarak anılan Manisa’da uygulamalı tarım lisesi olmamasının oldukça büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çekti. Birçok meslek grubuna nitelikli çalışan istihdamı sağlayan liselerinin yer aldığı Manisa’da, tarımsal ürün çeşitliliğinin ve çiftçi nüfusunun fazla olmasına rağmen, var olan tarım lisesinin kapatıldığını dikkat çeken Altındağ, Manisa’ya uygulamalı tarım lisesi yapılması halinde hem çiftçi çocuklarının işlerini bilinçli bir şekilde gerçekleştirebileceklerini, hem de gençlerin toprakla iç içe büyüyeceklerini belirtti. “Toprakta yetişen nesil, hem Manisa’yı hem de ülkemizi daha iyi tahlil ederek üretime katkı sağlar, bizleri geliştirir” diye konuşan Altındağ, genç neslin tarıma müdahil olması halinde azalan üretim ve çiftçi nüfusu sorunun ortadan kalkarak, dışa bağımlılığın azalacağına vurgu yaptı. Altındağ, yetkililere çağrıda bulunarak, ivedilikle Manisa’da uygulamalı tarım lisesi açılması gerektiğini dile getirdi.
Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, “Manisa’mız tarihten bu yana, her ne kadar sanayi şehri olma özelliğiyle de bilinse, Türkiye’nin en önemli tarım şehirlerinden birisidir. Manisa’nın tarımı göz önünde bulundurulduğunda da, biz çiftçiler olarak Manisa’da uygulamalı tarım lisesi olmamasını yanlış buluyoruz ve şehrimize tarım lisesi açılmasını istiyoruz” dedi. Manisa’da sanatkarlığa ve sanayiye yönelik liselerin var olduğunu belirten Altındağ, “Bu denli bereketli tarım arazisine sahip olan ve çiftçi nüfusunun fazla olduğu Manisa’mızda bir tane uygulamalı tarım lisesi yok. Manisa’mıza yakışır şekilde bir uygulamalı tarım lisesi yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“BİLİNÇLİ NESİLLER YETİŞTİREBİLİRİZ”
Manisa’da uygulamalı tarım lisesi açılması için yetkililere duyarlı olmaları konusunda çağrıda bulunan Başkan Altındağ, “Daha önce Beydere çiftliğinde bir Ziraat Lisesi vardı ve bu lise yıllar önce kapatıldı” diye konuştu. Altındağ, Manisa’da devlete ait araziler üzerine uygulamalı tarım lisesi inşa edilebileceğini vurgulayarak, çiftçilikle uğraşan vatandaşların çocuklarının yapılacak olan uygulamalı tarım lisesinden faydalanabileceğinin altını çizdi. Altındağ, “Uygulamalı tarım lisesi yapılması halinde hem genç çiftçilerimizi topraktan yetiştirerek, onlara daha küçükken toprağı sevdirebiliriz hem de tarım konusunda daha gelişmiş ve bilinçli nesiller ortaya çıkartabiliriz” dedi.
BAŞKAN ALTINDAĞ, YETKİLİLERE ÇAĞRIDA BULUNDU
Manisa’da tarım denince akla ilk olarak üzümün geldiğini ifade eden Başkan Altındağ, “Manisa yıllardır üzümün başkenti olarak tanınıyor. Bunun yanı sıra kiraz, zeytin, kavun, mısır, domates de var. Manisa’da domateste de ihracata büyük katkı sağlıyoruz. Ayrıca salçalık biber ve turşuluk biber de Manisa’da ön planda. Şehrimizde çok çeşitli mahsuller yetişmekte ve hayvancılık da yapılmakta. Hal böyle iken Manisa’da uygulamalı tarım lisesinin açılması, Manisa’yı çok daha fazla geliştirir ve büyütür” diye konuştu. Altındağ, Milli Eğitim Bakanlığı’na, Milli Eğitim Müdürlüklerine ve Başbakanlığa çağrıda bulunarak, Manisa’da bir an önce uygulamalı tarım lisesi açılmasını talep etti.
“TARIMA GENÇLERİMİZİN ELİ DEĞMELİ”
Devletin genç çiftçiler için çeşitli projelerle destekler sağladığını dile getiren Altındağ, uygulamalı tarım lisesinden mezun olan çiftçilerin, devlet tarafından verilen desteklerden daha kolay ve bilinçli şekilde yararlanabileceklerini ve çok daha verimli işler ortaya koyabileceklerini vurguladı. Tarımda yaş ortalamasının 55 olduğunu belirten Başkan Altındağ, “Bir an önce tarıma gençlerimizin eli değmeli. Gençlerimizin önü açılmalı. Gençlerimizin tarım liselerinde eğitim almalarının, hem çiftçimiz için hem de ülkemiz için oldukça faydalı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“ODAYA KAYITLI GENÇ ÇİFTÇİ SAYISI HER GEÇEN GÜN AZALIYOR”
Manisa’da yalnızca Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerinden dahi Ziraat Odası’na kayıtlı olan 28 bin çiftçi olduğunu ve bu çiftçilerin 15 bininin aktif çalıştıklarını ifade eden Altındağ, “Odaya kayıtlı çiftçi üyelerimizi inceliyoruz ve maalesef gün geçtikçe genç nüfusun çiftçilik yapmadığını, odaya kayıt olmadığını fark ediyoruz” dedi. Uygulamalı tarım lisesi için çıraklık okullarını örnek gösteren Altındağ, ortaokuldan mezun olan öğrencilerin çıraklık okullarına başlayarak bilinçli şekilde üretime kazandırıldığını dile getirerek, uygulamalı tarım liselerinde de aynı işleyişin gerçekleştirilebileceğini ifade etti.