Şehzadeler Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Şehzadeler Ziraat Odası > Haberler > Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ'ın Manisa Haber Gazetesi'ne vermiş olduğu röportajı :

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ'ın Manisa Haber Gazetesi'ne vermiş olduğu röportajı :

“Yeni çiğ süt fiyatı üretici karını azaltıp, ithalatı arttıracak”

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatlarına 26 kuruş zam yaparak fiyatı 1 lira 70 kuruşa yükselttiğini açıklamasının ardından, gözler süt fiyatının 2 liraya çıkartılmasını bekleyen çiftçilere çevrildi. Ziraat Odası Başkanı Altındağ, çiftçilerin yeni çiğ süt fiyatından memnun olmadıklarını belirterek, “Girdi maliyetlerine gelen zam karşısında çiğ sütün 26 kuruş zamlanması çiftçilerimizin kar oranını daha da düşürecek ve çiftçiler hayvanlarını kesmek zorunda kalacaklar. Dışa bağımlılığımız artacak” dedi.

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, uzun zamandır merakla beklenen ve geçtiğimiz günlerde Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt fiyatlarını değerlendirdi. Geçen 6 aylık dönemde 1 lira 44 kuruştan satılan çiğ sütün önümüzdeki 6 aylık dönemdeki satış fiyatının Konsey tarafından 1 lira 70 kuruş olarak belirlendiğini belirten Altındağ, “Çiftçilerimiz çiğ sütten kar elde edebilmek için Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatını 2 lira olarak açıklamasını bekliyorlardı. Maalesef açıklanan fiyat çiftçilerimizi memnun etmedi” dedi. Başkan Altındağ, süt üretiminde girdi maliyetlerine gelen zam karşısında çiğ süte gelen zammın yalnızca 26 kuruş olmasına dikkat çekerek, “Çiftçilerimizin sütten elde ettikleri kar daha da azalacak ve çiftçilerimiz hayvanlarını kesmek zorunda kalacaklar. Kesinlen hayvanlar, yani azalan hayvan sayımız nedeniyle de dışa bağımlılığımız artacak” diye konuştu. Başkan Altındağ, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’den umutlu olduklarını dile getirerek, süte verilen primlerin de arttırılması gerektiğini vurguladı.

Ulusal Süt Konseyi geçtiğimiz günlerde Ankara’da Tarım ve Orman Bakanlığı çatısı altında toplandı. Gerçekleştirilen toplantının ardından soğutulmuş çiğ sütün üretici tavsiye fiyatı yüzde 3,6 yağlı ve yüzde 3,2 proteinli çiğ süt için litresi 1 lira 70 kuruş olarak belirlendiği açıklandı. 6 ayda bir açıklanan çiğ süt fiyatlarında bir önceki dönem olan 1 Şubat-30 Haziran 2018 döneminde çiğ süt fiyatı soğutma bedeli hariç 1 lira 44 kuruş olarak belirlenmişti. Ulusal Süt Konseyi’nin 1 Ağustos- 31 Aralık 2018 tarihleri arasında geçerli olacak çiğ süt fiyatına geçen döneme göre 26 kuruş zam yapması, üreticileri memnun etmedi.

“ÇİĞ SÜT FİYATI ÇİFTÇİLERİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI”

Çiftçilerin çiğ süt fiyatlarının açıklanmasını uzun süredir beklediklerini belirten Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, “Ulusal Süt Konseyi’nin soğutma bedeli katılmamış çiğ süt fiyatını 26 kuruş arttırarak, 1 lira 44 kuruştan 1 lira 70 kuruşa çıkartması üreticilerimizi hayal kırıklığına uğrattı” diye konuştu. Çiğ süt fiyatları açıklanmadan önce birçok çiftçinin fiyatın en az 2 lira olmasını beklediğinin altını çizen Başkan Altındağ, “Saman fiyatlarında yaz dönemine girilmesine rağmen bir düşüş yaşanmadı. Süt üretimi ve dolayısıyla hayvan yetiştirme maliyetlerinin düşmemesi, çiftçilerimizi süt fiyatının artacağı yönünde bir beklenti içerisine soktu” dedi.

“GİRDİ MALİYETLERİNE YAPILAN ZAM, ÇİFTÇİLERİN KARINI AZALTACAK”

Başkan Altındağ, çiftçilerin süt üretim girdi maliyetlerinin artmasının ve çiğ süt fiyatının 1 lira 70 kuruşa yükselmesinin çiftçileri maddi yönden zorlayacağını vurgulayarak, “Saman, silaj ve yem fiyatları düşmedi. Bunun üzerine çiftçilerimiz çiğ sütten de istedikleri kadar para kazanamayacaklar. Çiftçilerin kar oranı iyice düşecek” şeklinde konuştu. Süt fiyatı bir önceki dönem 1 lira 44 kuruş olarak işlem görürken yem fiyatlarının şimdiye göre yaklaşık yüzde 30 oranında daha ucuz olduğunu ifade eden Başkan Altındağ, “Geçen döneme göre girdi fiyatları yaklaşık yüzde 30 arttı ama çiğ süt fiyatı yalnızca 26 kuruş zamlandı” diye konuştu.

“İTHALATIN BİTEBİLMESİ İÇİN SÜTE ÖNEM VERİLMELİ”

Çiğ süt fiyatının arttırılmasının ulusal bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Başkan Altındağ, et ithalatının bitebilmesi ve dışa bağımlılığın azaltılabilmesi için çiftçilerin çiğ sütten para kazanabilmesi gerektiğini dile getirdi. Başkan Altındağ, “Sütten para kazanamayan ve hatta zarar etme noktasına gelen çiftçilerimiz hayvanlarını kesmek zorunda kalıyorlar, hayvan sayımız artamıyor. Kendi kendimize yetebilen bir ülke olabilmemiz için süte daha fazla değer vermeliyiz. Eğer çiftçilerimiz çiğ sütü istedikleri fiyattan satıp para kazanabilirlerse, hayvanlarını kesmek zorunda kalmazlar ve ithalatımızı azaltıp, bitme noktasına getirebiliriz. Hem çiftçilerimiz hem de ülkemiz memnun olur” dedi.

“BAKAN PAKDEMİRLİ’DEN UMUTLUYUZ”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin sıklıkla çiftçilerin yanında olduğunu söylediğini belirten Başkan Altındağ, “Yeni Bakanımız Pakdemirli’den oldukça umutluyuz. Çiftçilerimizi anladığını düşünüyoruz. Sayın Bakanımız sıklıkla, ‘Çiftçileri ezdirmeyeceğim’ diyor. Biz Bakan Pakdemirli’nin bu sözlerine güvenmek istiyoruz. İnşallah ilerleyen zamanlarda çiftçilerimiz daha fazla destek görecek ve biz de hem hayvanda hem de tarımda dışa bağımlı olmayacağız” şeklinde konuştu. Başkan Altındağ, gıda enflasyonundan etkilenilmemesi için de süte verilen primlerin şu anda yetersiz olduğunun altını çizerek, primlerin arttırılması gerektiğini savundu.