Tarım işçisi bulmakta zorluk yaşanıyor
Tarımda çalıştırmak için işçi bulma konusunda sıkıntı yaşandığını ifade eden Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, “Güneydoğu’dan ve Suriye’den yatılı gelen işçilerle bu tür tarım işlemlerini çiftçilerimiz yapmakta zorlanmaktadır. Tabi bu yatılı işçilerin en büyük sorunu da kalacak yer sorunu. Bu yatılı işçiler belli yerlerde mekanlar yapılırsa, alt yapısı yapılırsa bu çiftçi açısından yatılı çiftçi getirmek daha bir kolay olacak” dedi.
Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, yaptığı açıklamada tarımda çalıştırmak için işçi bulma konusunda sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek, “Manisa’da 2018 yılı tarım hasadı başladı. Domatesle başlayan hasat üzümle devam edecek. Tarımda çalıştırmak için işçi bulma konusunda sıkıntı yaşanıyor. Bu nedenle Güneydoğu’dan ve Suriye’den yatılı gelen işçilerle bu tür tarım işlemlerini çiftçilerimiz yapmakta zorlanmaktadır. Tabi bu yatılı işçilerin en büyük sorunu da kalacak yer sorunu. Bununla ilgili valiliğimizle bir çalışma yapmıştık ‘Nasıl bir şey yapabiliriz Manisa bölgesinde’ diye. Bu yatılı işçileri tarımda çalıştırmak için. Tabi bu da sezonluk olduğu için burada 2 ay durup, daha sonra bu yerlerin de bakımının çok zor olduğunu görüyoruz. Bunun için bu çalışmalar devam ediyor” şeklinde konuştu.
Yatılı işçilerin yaşadığı sorunlara çözüm önerileri getiren Altındağ, “Bu yatılı işçiler belli yerlerde mekanlar yapılırsa, alt yapısı yapılırsa bu çiftçi açısından yatılı çiftçi getirmek daha bir kolay olacak. Yatılı işçi de burada daha ferah bir zaman sağlayacak. Akhisar’da böyle yerler yapıldı. Manisa’mızda da böyle yerler gerekli. Manisa Valiliği olarak, Tarım İl Müdürlüğü olarak bu tür kalıcı yerleri yapmak zorundayız. Gerçekten bu tarım işçileri orada, burada, çadırda olmaz” dedi.
Altındağ, Manisa’ya en çok tarım işçisinin Şanlıurfa, Adıyaman ve Suriye’den geldiğini belirterek, “Suriyeliler de Urfa’daki dayı başlarının üzerinden geliyor. Mardin bölgesinden geliyor. Üzümde belli bölgelere Balıkesir’den geliyor. Bu 3-4 ilden üzüm zamanında, domates zamanında buralardan gelen insanlarla ancak bu iş baş ediliyor. Tabi burada tarım işçisi azaldı. Okullar açılana kadar çocuklar harçlık olsun diye tarımda çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
“ARZ TALEP DENGESİNE GÖRE FİYATLAR DEĞİŞİYOR”
“Biz tarım işçilerinin alacağı fiyatlarla ilgili belli bir fiyat açıklıyoruz ama arz talep dengesine göre fiyat dalgalanmasını yaşıyoruz” diyen Altındağ, “Manisa’ya gelen tarım işçi sayısını tam tespit etmek için Valiliğe yazı yazarak talepte bulunacağız. O zaman rakam da ortaya çıkacak. Jandarmanın elinde vardır. Onları da arayıp tek tek bilgi almamız lazım. Bunları tek elde toplamamız şart. Ne kadar işçi geldi ne kadar işçi nereden geldi. Bunu bilmemiz gerekiyor. Manisa’da 450 bin-500 bin dekar alanda üretim yapılıyor. Bunun 90 bin dekarı bağ. Tabi bize en çok sıkıntı yaratan bağcılıktır. Ürün çok hep bir anda başladığı zaman işçisi, gelen, sergiye taşınan veya dışarıya gönderilen mal. O zaman işte işçi yoğunluğu yaşanıyor bu ova yollarında. İnşallah hayırlı bir sezon geçiririz. İnşallah çiftçi emeğinin karşılığını alır diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.