Şehzadeler Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Şehzadeler Ziraat Odası > Haberler > Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ'ın Manisa Haber Gazetesi'ne vermiş olduğu röportaj

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ'ın Manisa Haber Gazetesi'ne vermiş olduğu röportaj

100 günlük eylem planı tarımın umudu oldu 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin 400 projeyi içeren 100 günlük eylem planını kamuoyuna açıkladı. 100 günlük eylem planında ulaşım, enerji, ekonomi, sanayi, dış ticaret, şehircilik, dış politika,  savunma, eğitim, sağlık, teknoloji, turizm, gençlik ve spor ile tarım gibi birçok alandaki hedefler yer alıyor. Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, eylem planında Tarım ve Orman Bakanlığı’nı ilgilendiren projeleri değerlendirdi. “Projeler doğru ve adil kullanılması halinde tarım sektörü ve özellikle çiftçiler için umut teşkil ediyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin 400 projeyi içeren 100 günlük eylem planı kamuoyunda ve ilgili sektörlerin temsilcileri tarafından ilgiyle karşılandı.  Manisa Haber Gazetesi olarak eylem planı içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nı ilgilendiren projeleri Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ’a sorduk. Başkan Altındağ, “Projeler doğru ve adil kullanılması halinde tarım sektörü ve özellikle çiftçiler için umut teşkil ediyor” diye konuştu.

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 100 günlük eylem planındaki projelerini inceledi. Başkan Altındağ, projelerin çiftçilerin maddi yüklerini azaltmaya, ülke tarımını kaldırmaya ve yerel üretime odaklanıp dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik olduğunun altını çizerek, eylem planının doğru ve adil uygulanması durumunda çiftçilerin ve tarım sektörünün sorunlarını ortadan kaldırabileceğini vurguladı.

7 PROJEYLE 710 MİLYON LİRA DESTEK SAĞLANACAK

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, kırsal kalkınma projelerinin Türkiye açısından özellikle kırsal kesimlerden kentlere yönelik olarak yaşanan göçlerin önlenmesi için adeta olmazsa olmaz olduğunu vurgulayarak, “Ziraat Odaları olarak her zaman kırsal kalkınmayı destekliyoruz ve bu desteğimizi her zaman dile getiriyoruz. 100 günlük eylem planında Tarım ve Orman Bakanlığı’nı ilgilendiren maddeler içerisinde de kırsal kalkınmanın desteklenmesi bizleri oldukça mutlu etti” diye konuştu. Başkan Altındağ, 100 günlük eylem planı kapsamında kırsalın kalkındırılmasına yönelik olarak 7 proje ile 710 milyon lira destek sağlanacağını belirtti.

SULU TARIMLA VERİM ELDE EDİLECEK

100 günlük eylem planında 8 bin 300 hektar yeni alanın sulamaya açılmasının da yer aldığını ifade eden Başkan Altındağ, “Buğday ya da mısır dahi, ülkemizde sulu tarımla yarışamaz. Sulu tarım her daim elverişli topraklarda en verim getiren tarım çeşididir” diye konuştu. Sulu tarımın hem katma değer hem de istihdam açısından ülkeye faydaları olacağının altını çizen Altındağ, “8 bin 300 hektar yeni alanın sulamaya açılmasıyla, 41 buçuk milyon lira ilave gelir artışı olacak ve 8 bin 500 kişiye ek istihdam sağlanacak” dedi. Başkan Altındağ, modern sulamanın yaygınlaştırılması için ise 100 bin hektar alanda basınçlı sulama için 250 milyon lira destek verileceğini dile getirdi.

Başkan Altındağ, eylem planı dahilinde dört adet yeni içme suyu tesisi ile 344 bin vatandaşa yıllık 70,8 metreküp temiz ve yeterli içme suyu sağlanacağına dikkat çekerek, “İçme suyu deyip geçilmemesi gerekiyor. Tarımda içme suyu ve su kaynakları büyük önem arz ediyor. İçme suyunda çok büyük sarfiyat var” şeklinde konuştu.

39 BİN 133 HEKTAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILACAK

Eylem planında arazi toplulaştırmasıyla ilgili olarak, 39 bin 133 hektar alanın toplulaştırılacağının belirtildiğini ifade eden Başkan Altındağ, “Arazi toplulaştırmasının ne kadar gerekli olduğunu her fırsatta dile getirmeye çalışıyoruz” dedi. Altındağ, tarım arazilerinin toplulaştırılması halinde çiftçilerin masraflarının düşeceğine vurgu yaparak, “Toplulaştırmada dikkat edilmesi gereken şey küçük çiftçilerin arada yok edilmemesidir” diye konuştu. Toplulaştırmanın bir diğer önemli hususunun ise toplulaştırılan arazilerin özelleştirilmemesi olduğuna dikkat çeken Altındağ, toplulaştırılan arazilerin sonraki yıllarda özel şirketlere devredilmemesi ve dolayısıyla çiftçilerin mağdur edilmemesi gerektiğini savundu.

ODUN ÜRETİMİ VE İSTİHDAM ARTTIRILACAK

“İki bakanlığın birleştirilmesinin ardından yeni sistemde bakanlığımız hem tarım hem de orman bakanlığı olduğundan, eylem planının zirai kısmında odun üretimine de yer verildi” diye konuşan Altındağ, odun üretiminin 15 milyon metreküpten 21 milyon metreküpe çıkarılarak yüzde 40 artış sağlanacağını ve 130 bin kişinin bu kapsamda istihdam edileceğini dile getirdi. Altındağ, “Bomboş duran dağlarımız var. Bu dağlardan mahsul ya da herhangi bir verim alınmıyorsa, ülke ekonomimizin gelişebilmesi için odun üretiminin arttırılması oldukça yerinde bir karar” diye konuştu. Eylem planı kapsamında 100 günde 100 bin hektar alanın ağaçlandırılacağının altını çizen Başkan Altındağ, aynı zamanda 50 bin kişiye de istihdam sağlanacağını belirtti.

YEREL TOHUMLAR KORUNACAK

Yerel tohumlara daha fazla destek sağlanması gerektiğini vurgulayan Altındağ, “Eylem planında yerel tohumların korunması ve yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ile ilgili projeler yer alıyor. Dışa bağımlılığın azaltılmasının en önemli etmenlerinden biri yerele yönelmek, yerel olanı çoğaltmaktır” dedi. Başkan Altındağ, yerel tohumların korunması ve yaygınlaştırılmasının yanı sıra yerel tohuma destek ve teşvik sağlanması gerektiğinin de altını çizdi.

LİSANSLI DEPOCULUK YAYGINLAŞTIRILACAK

Lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılmasının da eylem planı çerçevesinde ele alındığını belirten Başkan Altındağ, “Çiftçilerimizin bir anda tüccarların kucağına düşmemeleri için lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılması gerekiyor. Üreticilerimizin ürünlerini tüccarlara hak ettiklerinden çok daha ucuza satmalarının önüne, yalnızca lisanslı depoculukla geçilebilir” dedi. Altındağ, çiftçilerin ürünlerini depolarda muhafaza etmeleri halinde gerekli miktarını satacaklarını ve tüm ürünlerinin bir anda ellerinden gitmeyeceklerini dile getirdi.

Tarımda reform gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Altındağ, “Bugüne dek tarımın üzerinde ülke olarak maalesef ki çok durulmadı. Bundan sonra tarımın altyapısının yenilenebileceği reformlar gerçekleştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Başkan Altındağ, 100 günlük eylem planı haricinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damızlık koyun projesi kapsamında krediyle 50 bin koyun verileceğini açıkladığını da dile getirerek, “Koyun projesinde koyun verilecek kişilerin geçmişlerine bakılması gerekiyor. Gerçekten koyun yetiştirmeyi bilen, aldığı koyunları birkaç yıl sonra bırakmayacak kişilere koyun verilmeli” diye konuştu.

100 günlük eylem planında Tarım ve Orman Bakanlığı’nı ilgilendiren maddelerin bir diğerinin de Ticaret Bakanlığı’nın eylem planında yer aldığını vurgulayan Altındağ, “Eylem planında modern toptancı hallerinin kurulması ve ürün izlenebilirliğinin sağlanması da yer alıyor. Tüketiciyle üreticinin arasındaki mesafe ortadan kaldırılmalı. Bunun için ise modern toptancı hallerinin yanı sıra, üretici pazarları kurulması desteklenmeli” dedi. Başkan Altındağ, tarımda en çok kaybedenin üretici ve tüketici olduğuna dikkat çekerek, hayvancılıkta hayvan organize sanayi bölgelerinin kurulması, tarımda ise üretici pazarlarının kurulması gerektiğini dile getirdi.