Şehzadeler Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Şehzadeler Ziraat Odası > Haberler > MAĞDUR ÇİFTÇİLER DEVLET’TEN YARDIM ELİ BEKLİYOR...

MAĞDUR ÇİFTÇİLER DEVLET’TEN YARDIM ELİ BEKLİYOR...

MAĞDUR ÇİFTÇİLER DEVLET’TEN YARDIM ELİ BEKLİYOR…

Manisa’da birkaç gündür aralıklı olarak etkisini gösteren dolu yağışının ardından, mahsullerine bir yıl boyunca emek vermiş olan çiftçiler, mağdur oldu. Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Altındağ, Manisalı çiftçiler için devlet tarafından çeşitli destekler ve kredi ertelemeleri talep ettiklerini belirtti.

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, Manisa’nın ilçelerinde birkaç gündür etkisini gösteren dolu yağışı ile birlikte, çiftçilerin maddi ve manevi yönden bir yıllık emeklerinin boşa gittiğini dile getirdi. Dolu yağışının neden olduğu hasarı en aza indirgeyebilmek için çiftçilere tavsiyelerde bulunan Altındağ, tarım şehri Manisa’da, arazilerini ve mahsullerini sigortalatmamış olan çok sayıda çiftçi olduğunun altını çizdi. “Çözüm, sigorta konusunda bilinç oluşturmaktan çok, devletin çiftçilerimize sigorta konusunda maddi destek vermesidir. Çiftçilerimiz devletten yardım eli bekliyor” diye konuşan Altındağ, dolu yağışı sonrası hasar meydana gelen tarım arazilerinin tespitlerinin bir an önce yapılması ve devlet tarafından mağdur konumdaki çiftçilere yardım eli uzatılması gerektiğine dikkat çekti.

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, Manisa’nın ilçelerinde birkaç gündür aralıklarla etkisini gösteren dolu yağışının, çeşitli meyve ve sebzeler ile üzüm bağlarında büyük hasara neden olduğunun altını çizdi. Dolu yağışının, özellikle Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde etkili olduğunu belirten Altındağ, “Dolu yağışı erik, kiraz ve elma ağaçlarına, üzüm bağlarına ve ekili tarım arazilerine zarar verdi. Bunun yanı sıra buğday, arpa, patlıcan, biber, taze fasulye, domates gibi çeşitli tarım ürünlerinin ekili olduğu tarlalarda da büyük oranda hasar oluştu” dedi. Altındağ, dolu yağışının ağaçlarda toplanmayı bekleyen meyveleri ve üzüm bağlarındaki yaprakları yerlerinden söktüğüne de dikkat çekti.

Manisa’nın birçok mahallesinde organik tarıma geçildiğini vurgulayan Altındağ, “Elbette tüm çiftçilerimiz ve mahsullerimiz zarar gördü. Fakat organik tarıma geçilmesi ile birlikte meydana gelen bu dolu yağışı, çiftçilerimizin bir yıllık maddi ve manevi olarak emeklerinin boşa gitmesine neden oldu” şeklinde konuştu. Dolu yağışının tarım arazilerinde ve çiftçilerde meydana getirdiği maddi ve manevi zararın yanı sıra, yağışla birlikte birçok derenin doluluk oranının arttığını dile getiren Altındağ, “Yağışın oluşturduğu hasara karşın, faydalı olduğu durumlar da ortaya çıktı. Birçok akarsuyun, derenin, göllerin suları yükseldi” dedi. Altındağ, yağışla birlikte bazı tarım ürünlerinin de doğal olarak sulandığını ve yağışın ürünlerin büyümesine katkıda bulunduğunu ifade etti.

“HASAR TESPİTLERİ BİR AN ÖNCE YAPTIRILMALI”

Meydana gelen doğu yağışlarının ardından İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından hasar tespit çalışmalarının gerçekleştirildiğini vurgulayan Altındağ, hasar tespitini hala yaptırmamış olan çiftçilerin, bir an önce İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri’ne başvuru yapmaları gerektiğine dikkat çekti. Tarımda uygulanan örtü sisteminin doğal afetlerin önüne geçmede fayda sağlayabileceğini dile getiren Altındağ, çiftçilerin maddi imkansızlıkları nedeniyle örtü sisteminden faydalanamadıklarını ve doğal afetler karşısında hasarlarının daha büyük boyutlara ulaştığını belirtti.

Çiftçilerin maddi imkansızlıklar nedeniyle tarım arazilerini ve ürünlerini sigortalamadıklarının altını çizen Altındağ, “Çiftçilerimizi tarım arazilerini, ürünleri sigortalatmaları konusunda bilinçlendirmemiz elbette ki gerekiyor. Fakat buna karşın, çiftçilerimizin sigorta maliyetlerini karşılayabilecek maddi durumları yok. Tarım sigortaları için hem tarım şehri olan ve bol ürün çeşitliliğine sahip Manisa’mız, hem de alın terleriyle üreten ve çabalayan çiftçilerimiz için devlet destekler oluşturmalı” şeklinde konuştu. Altındağ, hem sigortalatma konusunda bilinçlendirme yöntemiyle hem de sigortalatma için verilecek olan maddi desteklerle, dolu yağışı gibi afet durumlarında çiftçilerin zararlarının en düşük seviyelere çekilebileceğine vurgu yaptı.

“ÇÖZÜM SİGORTA BİLİNCİNİN YANI SIRA, SİGORTA YARDIMIDIR”

Manisa ilçelerinde etkili olan ve büyük ölçüde hasar meydana getiren dolu yağışının ardından devletten çiftçilerin zararlarının karşılanması adına destek beklediklerini ifade eden Altındağ, “Şu an çiftçilerimizin bir yıllık emekleri heba olmuş durumda. Böyle bir zamanda devletten maddi desteğin yanı sıra, çiftçilerimizin kredi borçlarının ertelenmesini talep ediyoruz” dedi. Çiftçilerin tarlalarında ve mahsullerinde oluşan zararın ardından, bir sonraki sene için yeşil budama gerçekleştirebileceklerini dile getiren Altındağ, “Çiftçilerimiz yeşil budamayla, seneye alınacak olan ürünler için kaybını önlemiş olur. Dolu yağışlarının meydana getirdiği hasar sonrası çiftçilerimiz yapabileceği bir diğer şey ise, bakır uygulamasıyla ağaçların yaralarını tedavi ederek, kalan ürünleri toplayabilmektir” dedi. “Her daim çiftçimizin yanındayız. Çiftçimizin sesi olacağız” diye konuşan Altındağ, dolu yağışı ile birlikte mahsullerinde ve emeklerinde kalıcı hasarlar meydana gelen tüm Manisalı çiftçilere geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

                                                                           

 HABERİN LİNKİ:  http://www.manisahabergazetesi.com.tr/magdur-ciftciler-devletten-yardim-eli-bekliyor/