Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, yer altı sularına yüzde 100 zam yapıldığını kaydederek, bu durumun çiftçiye sorun olduğunu belirtti.
Başkan Altındağ’dan yer altı su çağrısı
Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, meclis toplantısında yer altı sularından alınan 30 lira tarife bedelleriyle ilgili açıklamada bulundu. Yer altı sularının ruhsatlı ve ruhsatsız olarak ayrılmasının büyük sorun olduğuna dikkat çeken Altındağ, Manisa çiftçinsin yüzde 5’inin ruhsattan faydalandığını ama yüzde 95’inin ise ruhsatsız tarifeden faydalandığına vurgu yaptı.
MAKUL BİR FİYAT BELİRLENMELİ
Başkan Altındağ, “Yer altı sularından alınan 30 lira tarife ücreti bizim konumuz. Nisan ve Mayıs aylarında yapmış olduğumuz açıklamada bunları dile getirmiştik. Daha sonra bir rapor haline getirerek tüm Manisa Milletvekillerimize, Tarım Bakanlığımıza, DSİ Bölge Müdürü ve Genel Müdürlüğüne isteklerimizi rapor halinde ilettik. 20 gündür herhangi bir sonuç alamadık. Bizim sorunlarımız yer altı sularının ruhsatlı ve ruhsatsız ayrılması. DSİ Genel Müdürlüğü ruhsatlı olanları onaylarken düşünmedi mi her tarlanın bir ruhsatı olmayacağını. Bir çiftçimizin 10 parça yeri varsa bir parçasında ancak ruhsatlı sondaj çıkarılıyor. Sondaj ruhsatı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından veriliyor. Bu Devlet Su İşleri tarafından onaylanan bir fiyat tarifesi. Bu arada niyet yüzde 100 artışın olmadığı fakat ruhsatlı ve ruhsatsız olarak ayrıldığı bir konuma getiriyorlar. Bizim çiftçimiz Manisa’da yüzde 5 oranında bu ruhsattan yaralanabiliyor. Yüzde 95’i ruhsatsız tarifeden ve 2017 yılından itibaren yüzde 100 artışlarla gelen tarife ile karşı karşıya. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Tarım Bakanımıza, değerli milletvekillerine tekrar sesleniyoruz. Çiftçimizin üzerinden bu yükü azaltmak için tekrar gözden geçirilip makul bir fiyat belirlenmesini talep ediyoruz. Zaten gübrede yüzde 100 oranda bu işe girdik. Bari bunda zam ile karşı karşıya kalmayalım” dedi.
DOĞRUDAN GELİR ALDIĞI PARA YOK OLUYOR
Üreticinin mahsullerine canı gibi baktığını ifade eden Altındağ, herhangi bir aksaklık yaşanmadıkça üreticinin bu parayı ödeyeceğini fakat vatandaşın da doğrudan gelir aldığı paranın yok olup gittiğini söyleyerek, “O zaman doğrudan gelir de almayalım, su parası da alınmasın çiftçimiz ortada dolaşmasın” şeklinde konuştu.
KAPALI SULAMA SİSTEMİNE GEÇİLMELİ
Su için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Altındağ, “Bu sene kıştan beri yağışların yeterli olmadığından barajlar belirli seviyede doluluk oranına ulaşamadı. Şuan bizim bu Manisa Havzasını Salihli’den menemene kadar sulayan Demirköprü barajımız yeterli kadar dolmadı. Bir an önce kapalı sisteme geçilmeli. Bizim şuan da alternatifimiz yok. Suyu kullanmak zorundayız. Barajda 25 günlük su var. Bu da kısıtlı verilmekte. Bütün yatırımlar suya verilmeli. Önlem alınmazsa birçok sıkıntı ile karşılaşabiliriz” dedi